De prijs van goedkoop eten

Straks zendt Panorama ze opnieuw uit, de reportage die mijn ogen opende voor de sluipende moord die de supermarktketens uitvoeren op de boeren en andere producenten van voedsel in ons land.

Greet Pluymers, die de reportage destijds maakte, blikt op De Redactie terug op de tijd die ondertussen gepasseerd is.

Wanneer ik terugblik, merk ik dat het vooral bij goede voornemens is gebleven. Foei aan mezelf. Want hoewel ik beloofde die supermarkt uit de voedselketen te flikkeren, het gemak en tijdsgebrek blijken vaak de dooddoener van mijn eigen mogelijke impact op de ganse situatie. De actievoerende boeren maken vandaag weer duidelijk dat er echt iets moet gebeuren.

Des te minder we betalen voor ons eten, des te meer rommel we op ons bord zullen krijgen. En in ons lijf. Met allerlei ziektes tot gevolg.

Want zeg nu zelf: hoe kan je een beest gezond voedsel en voldoende leefruimte geven als je amper geld krijgt voor z’n eindproduct? Dan mag een dioxinecrisis ons toch niet verbazen?

Het blijkt ook een vicieuze cirkel. Des te meer mensen in de supermarkt kopen, des te vaker gaan de lokale slagers, bakkers en groentenwinkels over de kop. Waardoor die resterende klanten op hun beurt ook weer naar de supermarkt trekken. Waardoor mensen die het roer willen omgooien plots beseffen dat de alternatieven grotendeels verdwenen zijn en er alleen nog een boerenmarkt rest in de aangrenzende gemeente.

En toch moeten we als consument onze verantwoordelijkheid nemen. Want het kàn, zeker als je niet midden in een stad woont. Let maar eens op de bordjes langs de weg “nieuwe aardappelen”, “krieken”, “eieren”, “honing”… lekker rechtstreeks van op het veld of uit het kieken.

Ik troost me met de gedachte dat mijn levering van HelloFresh alvast geen supermarkt gezien heeft. Dat bij mijn wekelijkse portie aan huis geleverde lekkerheid misschien betekent dat de producent er meer aan overhoudt dan wanneer ik de ingrediënten in de supermarkt zou kopen.

En ik neem me voor de bordjes in mijn buurt in kaart te brengen en zo stilaan mijn supermarktbezoeken terug te dringen.

En wie de rapportage nog niet gezien heeft, afstemmen op Canvas vanavond om 21u30 of bekijk de reportage online!

Advertenties

24 gedachtes over “De prijs van goedkoop eten

 1. bentenge zegt:

  Soms denk ik toch echt… verander de wereld, begin bij jezelf. En net daar ligt eigenlijk het probleem vrees ik. Bij het menselijke gedrag. Niet bij de supermarkt die daar op inspeelt.

  • K.To zegt:

   inderdaad, en bij het gevoel dat ALS je iets doet, het een druppel op een hete plaat is omdat de meesten toch gewoon hun worsten bij den Aldi blijven halen en niet op de ingrediëntenlijst kijken, of naar Canvas…

 2. prinses op de kikkererwt zegt:

  Ik weet niet of HF een bedrijf is dat het zo nauw neemt met de zorg voor de keten. Als je echt wil aansluiten bij de korte keten, raad ik je heel erg een voedselteam aan. Groenten en fruit en ook vlees, veggie burgers, en allerlei andere producten, rechtstreeks van de buur in jouw buurt naar het depot waar je het ophaalt. Ik durf er mijn hand voor in het vuur steken dat die boeren het wel aan goede voorwaarden doen, maar de organisatie voedselteams post ook veel informatie op de site daarover. Ik denk eerlijkgezegd dat HF eerder een soort supermarkt IS, dan dat het een manier is om die schakel te vermijden.

  • K.To zegt:

   Hoi Prinses, absoluut gelijk. Het enige nadeel van zo’n voedselteams (toch hier in de buurt), is dat je eigenlijk verplicht bent om elke week een volledig pakket te nemen. Wij nemen nu bij HF een pakket voor 3 dagen, en dan nog niet elke week, net omdat we regelmatig ’s avonds niet (warm) thuis eten.
   Wat we vroeger wel deden was regelmatig een groentepakket gaan halen hier in de buurt. Maar dan zit je voor al de rest nog steeds bij die supermarkt…

  • K.To zegt:

   die voedselteams kende ik nog niet… misschien eens nader onderzoeken, ook al is het dichtbijzijnde depot toch een eindje hier vandaan… tnx voor de tip!

 3. lamerlette zegt:

  Ik dacht ook aan Voedselteams, maar ik zie dat daarover al gesproken is. En de markt, is dat geen optie voor jou? In Aalst staat ook bioboerderij De Loods op zaterdagvoormiddag op de markt.

  • K.To zegt:

   Ja maar dat is dan weeral Aalst he. Dilbeek is het dichtste bij en ook op zaterdagvoormiddag. Kzou er inderdaad wat vaker tijd voor moeten maken om tot daar de rijden.

 4. annwouters zegt:

  Ik heb jaren terug de documentaire Food Inc. gezien en bij mij is er toen ook wel iets veranderd, ik ga nu vooral bewuster om met eten. Maar je vervalt zo snel in gemakzucht ondanks alle goede voornemens 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s